VUB-onderzoekers en start-up Esobiotec streven naar betaalbare kankerimmunotherapie

Modificatie van immuuncellen in de patiënt, zodat ze kankercellen kunnen identificeren en vernietigen, is de uitdaging aangegaan door de Waalse startup Esobiotec, opgericht door Jean-Pierre Latere, en twee VUB-onderzoekers en hun medewerkers: Nick Devoogdt van de afdeling medische beeldvorming (MIMA), en Karine Breckpot van het Laboratorium voor Moleculaire en Cellulaire Therapie (LMCT).

Het immuunsysteem kan kankercellen herkennen, omdat deze unieke eiwitten (tumor antigenen) op hun celmembraan hebben. Deze tumor antigenen dienen als ‘ID’ voor T-cellen, de immuuncellen die deze kankercellen zullen aanvallen. Deze kennis leidde tot het gebruik van T-cellen in kankerimmunotherapie. T-cellen kunnen namelijk in het laboratorium gemodificeerd worden, zodat ze ‘chimere antigen receptoren’, zogenaamde CAR, op hun eigen celmembraan krijgen. Deze CAR op de T-cellen herkennen de tumor antigenen op kanker cellen, en de herkenning van dit ‘ID’ instrueert de T cellen om de kankercellen te doden. Deze CAR-T technologie heeft reeds bewezen werkzaam te zijn bij bloedkankers, en onderzoek naar andere kankertypes is lopende.

Helaas is deze therapie onmiskenbaar duur, omdat dit isolatie van T-cellen uit het bloed van patiënten vereist, gevolgd door hun modificatie in het laboratorium. Daarom streven Esobiotec en VUB ernaar om kosteneffectieve en kant-en-klare therapieën te ontwikkelen die zijn geïnspireerd op deze veelbelovende kankerimmunotherapie. Om dit doel te bereiken, zal gebruik worden gemaakt van technologieën die zijn ontwikkeld bij ICMI en LMCT, om de T cellen te modificeren direct in het bloed, zonder ze uit het lichaam te moeten opzuiveren. Deze baanbrekende benadering heeft het potentieel om de huidige standaard van cel- en gentherapieën voor de behandeling van kanker te transformeren.

Meer info: Karine.Breckpot@vub.be, ndevoogd@vub.be

links: prof. dr. Karine Breckpot, rechts: prof. dr. Nick Devoogdt