Wereldkankerdag: Veelbelovende VUB-onderzoeken in de kijker

Op 4 februari is het Wereldkankerdag: een dag om stil te staan bij de impact van kanker.  Daarom willen we twee prominente ORC-onderzoeken die jij kan steunen met een gift in de spotlights zetten.

Prorector en kankerpatiënt steunt onderzoek naar immunotherapie

Het eerste onderzoek is dat van prof. dr. Bart Neyns en zijn team. Prof. Neyns is afdelingshoofd Medische Oncologie in het UZ Brussel en voert samen met zijn team klinisch onderzoek naar hoe je kanker kan bestrijden met lichaamseigen cellen van patiënten. Deze therapie wordt ook wel immunotherapie genoemd omdat het gebruik maakt van het eigen immuunsysteem om kankercellen als vreemd te herkennen en te vernietigen.

Lees verder onder de afbeelding.

V.l.n.r.: dr. Julia Katharina Schwarze, prof. dr. Bart Neyns, dr. Gil Awada en prof. dr. Ivan Van Riet.

Zijn veelbelovende onderzoeksresultaten maken van hem een bekend gezicht in de wereld van de immunotherapie. Maar volgens prof. Neyns is er nog veel werk aan de winkel: “Lichaamseigen celtherapie is niet rendabel voor bedrijven maar wél voor patiënten. Onze ambitie is om de immunotherapie te optimaliseren zodat we meer patiënten kunnen genezen. Dát is pas winst.”

De noodkreet van prof. Neyns werd beantwoord door prorector Paul De Knop. Kort na zijn tweede mandaat als rector werd er bij hem uitgezaaide melanoomkanker vastgesteld, helaas één van de meest agressieve vormen van kanker. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel door prof. Neyns onderging prorector De Knop immunotherapie. Daar ontstond een hechte vriendschap en als dankbare patiënt richtte Paul De Knop het Paul De Knop Fonds voor immunotherapie op.

Hoopvol onderzoek naar de behandeling van pancreaskanker

Ook het onderzoek van prof. dr. Ilse Rooman en haar team kan je steunen met een gift. Zij hebben in de pancreas van gezonde mensen een cel ontdekt die veel gelijkenissen heeft met agressieve pancreaskankercellen. Met deze ontdekking hopen de onderzoekers meer inzichten te kunnen verkrijgen in de ontwikkeling van de kankercellen, om ze nadien efficiënter te kunnen opsporen. Zo wensen ze pancreaskanker op een dag klein te krijgen.

prof. dr. Ilse Rooman

Er hebben al talrijke academici, medewerkers, alumni en sympathisanten van de VUB bijgedragen aan de onderzoeken van prof. Neyns, en prof. Rooman. Ook jij kan je steentje bijdragen. Dit kan online via deze link of met een overschrijving op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vrije mededeling ‘GIFT FO2’ voor het Paul De Knop Fonds, en ‘GIFT FD19’ voor het onderzoek van prof. dr. Ilse Rooman. Giften vanaf €40 zijn tot 45% fiscaal aftrekbaar.

Waar een wil is, is een VUB-legataris

Want ook nalatenschappen aan de VUB dragen significante bedragen bij aan kankeronderzoek. Legaten vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de VUB en zijn essentieel voor de financiering van kankeronderzoek. Dankzij het L. Roggen Fonds en de legaten van A. Casier, W. Debrock, C. De Clercq, El. De Smedt, Es. De Smedt, S. Hals, M-L. Lottin, M. Massart, I. Noé en J. Cooleman wordt meer dan 3 miljoen euro beschikbaar gemaakt aan huidig en toekomstig fundamenteel en toegepast kankeronderzoek. Deze VUB-sympathisanten hebben er bewust voor gekozen om ook na hun overlijden een impactvolle bijdrage te leveren aan de vooruitgang van de samenleving via hun steun aan de VUB.

Interesse in schenkingen, nalatenschappen en/of de oprichting van fondsen? Contacteer dan de VUB Foundation via foundation@vub.be.